Over ons

Over ons

We zijn een gezellige land- en waterscoutinggroep. De bevers en welpen blijven aan land. Vanaf de dolfijnen jaar worden ze vertrouwd gemaakt rondom het water.

We zijn in het bezit van vijf lelievletten. Dit zijn de roei- en zeilboten, waar de oudere kinderen mee varen. In de winter worden ze uit het water gehaald en wordt er onderhoud gepleegd voor het volgende seizoen.

De jongere kinderen varen nog niet. zij doen allerlei leuke activiteiten op het land rondom ons clubgebouw. Zij spelen het scouting spel rondom een thema.

Elke week staat de leiding klaar met een verrassend creatief en sportief programma.

Respect voor elkaar en zorg voor de natuur zijn belangrijke waarden die we elkaar bijbregen. Zo doen we elk jaar aan diverse activiteiten als: Nederland schoon, Nacht van de Nacht en de natuurwerkdag.

Alle groepen gaan twee keer per jaar op kamp daar kijken de kinderen en hun leiding altijd erg naar uit!!Historie

Hieronder nog een stukje historie van de groep.

In 1991 heeft een aantal Scouts vanuit de Scoutinggroep “Gorinchemse Zee Verkenners” :  Jos en Hannie de Reuver, Louis Bonnemayers, Hilde van Essen, Robert Kroon en Gerrit Ruijer hebben het  plan opgevat om een scouting groep op te richten in Woudrichem, waar wel veel water maar Scouting onbekend was. Het werd  vanzelfsprekend een Waterscout vereniging. Nadat de inschrijving bij de notaris eind 1991 had plaatsgevonden is de groep van Start gegaan in Januari  1992. Dat er behoefte bestond aan Scoutinggroep in Woudrichem bleek al snel uit het groot aantal aanmeldingen. Op 10 januari na een ledenwerfactie actie in de plaatselijke supermarkt  hadden zich al 25 leden gemeld, en op de eerste opkomst waren er in totaal 80 leden ingeschreven. Een eigen onderkomen hadden we nog niet. Er werd gehuurd bij de Veste, en later het OVO gebouw. Binnen een paar jaar lag het ledenaantal op 120 en moest een ledenstop worden ingevoerd. Een Scouting Groep zonder eigen onderkomen, werkt niet. In 1995 kregen met hulp van de gemeente en veel eigen arbeid van vrijwilligers kregen we een eigen pand op het Bolwerk. Inmiddels waren ook een aantal vletten aangeschaft. Het oude pand werd vervangen in 2008, door opnieuw positieve medewerking van de Gemeente Woudrichem door het beschikbaar stellen van het huidige pand. Jaap Vonk als toenmalige voorzitter heeft dit na veel lobbywerk voor elkaar gekregen en hopen er nog lang gebruik van te kunnen maken. 

We hebben nu een eigen pand, 5 lelievletten die aan onze steiger aan de schapendam liggen. Ons ledental is al jaren stabiel. Inmiddels zijn we niet alleen meer Waterscouts maar  een gemengde Land- en waterscouting groep. De kinderen tot 9 jaar blijven aan de wal, daarna gaan ze voorzichtig leren roeien en zeilen. 

De oprichters van toen hebben bij het goede eind gehad, er was behoefte aan een scoutinggroep in Woudrichem en die behoefte is er nog steeds. We vervullen een regiofunctie, onze leden komen van Brakel, Poederooijen tot Almkerk in de gemeente Altena.

De groep is aangesloten bij Scouting Nederland, maakt deel uit van “Regio rond de Biesbosch” voor de landscouts. Voor de waterscouts horen we bij de Admiraliteit 8 “De Biesbosch”

Scouting Loevestein
Scouting Loevestein is bij Scoutinglandgoed Zeewolde.16 hours ago
Scoutinglandgoed Zeewolde
Wilde Vaart is op Nawaka! Wat zou hun subkamp kleur zijn??
Scouting Loevestein
Scouting Loevestein is bij Scoutinglandgoed Zeewolde.5 days ago
Scoutinglandgoed Zeewolde
We gaan maandag pas op Nawaka, maar onze eerste leden zijn al gespot! Afgelopen week hebben alle ouders van de kinderen die mee gaan de laatste info gekregen. Wij hebben er zin in jullie ook? Voor de laatste vragen: mail de desbetreffende leiding!
Scouting Loevestein
Scouting Loevestein3 weeks ago
Neem een kijkje op Nawaka! 13 augustus van 11.00 tot 17.00 uur is het Nawaka terrein open voor bezoekers!

Er is heel veel te zien, doen en bewonderen: subkampen, centrale markt, horecagelegenheden, food trucks, laserdoolhof, escape room, ecovlet, zeefdrukken, kaartjes sturen en als afsluiter de gondelvaart!

Kortom dit wil je niet missen, kijk voor meer informatie op de website: https://nawaka.scouting.nl/algemeen/programma/bezoekersdag/
Scouting Loevestein
Scouting Loevestein1 month ago
En weer twee leiding hebben hun CWO roeien gehaald! Gefeliciteerd Tico & Rik!
Scouting Loevestein
Scouting Loevestein2 months ago
Vandaag een hele 🌞dag dat betekent leuke spelletjes met water doen met de bevers/welpen 🧽🚰
Scouting Loevestein
Scouting Loevestein is in Woudrichem.2 months ago
Woudrichem
De Wilde Vaart heeft vandaag hun tafels en banken versierd voor Nawaka 2022! Nawaka Subkamp Eiffeltoren

Menu